ÅbentHus25.jpg

FREMTIDEN HOLDER ÅBENT HUS

Når Maskinmesterskolen København (MSK) holder åbent hus, er der på flere måder tale om et hurtigt kig i krystalkuglen. Hvem bliver fremtidens tekniske ledere, og hvor vil de få de job?

Tekst: Ole Jeppesen

Fotos: Sara Skytte

Er kvinderne ved at opdage maskinmesterfagets mange muligheder? Er virksomhederne fortsat højaktive i kampen for at sikre sig de kommende maskinmestres gunst? At dømme efter det netop gennemførte åbent hus-arrangement lyder svarene: Ja, kvinderne er langsomt ved at finde vej til MSK – og ja, virksomhederne strækker stadig hals efter de unge tekniske multikunstnere.

Eller som rektor for MSK, Erik Andreassen, siger det:

”Vi uddanner Danmarks bedste professionsbachelorer – fremtidens tekniske ledere. Det ved virksomhederne godt, og derfor er de mødt talstærkt op i dag. Efterspørgslen på maskinmestre er så voldsom, at man skal være usandsynligt modstræbende for ikke at ende i et velbetalt job med gode muligheder for personlig og karrieremæssig videreudvikling,” siger rektoren.

Kærkomment kvindeligt islæt

En af fremtidens tekniske ledere er Lotte Andreassen, som for tiden sejler med Georg Stage. Hun er fast besluttet på at gå i land inden længe for at bygge en masse teori på den praktiske viden, hun allerede har.

”Jeg er 100 procent sikker på, at jeg søger ind, og det har jeg vidst længe. Det er en vildt spændende og alsidig uddannelse - og at det er et mandefag, afskrækker mig ikke. Tværtimod, for så skal man jo bare ’ha noget at ha det i’. Det er derfor jeg sejler nu – for at blive klædt godt på til fremtiden,” siger Lotte Andreassen.

Hun uddyber:

”Jeg tror faktisk, at udviklingen er vendt nu, og at vi vil se flere og flere kvinder herude. Det ville da være skørt andet,” lyder meldingen fra Lotte Andreassen.

Erhvervslivets åbne arme

MSK’s festsal udgør sammen med guidede rundvisninger og paneldebatter kernen i åbent hus-arrangementet. Her står repræsentanter fra tyve virksomheder og et par brancheforeninger og hilser på det unge guld. En af de fremtidige arbejdsgivere er FLSmidth.

”Vi har mange maskinmestre ansat og er rigtig glade for vores maskinmestre. De formår at binde praksis og teori sammen på en smidig måde, og det er af stor værdi for vores virksomhed,” fastslår serviceingeniør Jeppe Hansen fra FLSmidth.

Jublen fortsætter hos Danske Rederier:

”Jeg er meget imponeret over vores maskinmesterstuderende i Danmark. De udviser masser af opfindsomhed i forhold til problemløsning og påtager sig også gerne ansvar og ledelsesmæssige funktioner,” siger maritim praktikkoordinator hos Danske Rederier, Anne Panknin Kristensen, som håber at finde en håndfuld praktikanter i løbet af dagen.

Alle muligheder ligger åbne

Tobias Thrane er snart færdiguddannet automatiktekniker, men der står allerede ’maskinmester’ øverst på den karrieremæssige ønskeseddel.

”Maskinmesteruddannelsen giver mig gode kort på hånden. Jeg får blandt andet mulighed for at søge lederstillinger eller starte min egen virksomhed op. Det er denne fleksibilitet, der tiltaler mig, og takket være dette arrangement er jeg nu helt afklaret,” siger den kommende MSK-studerende – og uddyber:

”De fysiske rammer er topmoderne, og studieordningen er som skræddersyet til mig. Jeg søger ind, så jeg kan starte efter nytår…”