Om maskinmesteruddannelsen

Hvorfor læse til maskinmester? Det er der mange gode grunde til. Du får en bred teknisk uddannelse, der stiller dig skarpt i en branche med stabile lønninger, lav ledighed og mange jobmuligheder i både indland og udland. Maskinmesteruddannelsen gør dig i stand til at lede, drifte og effektivisere processer og tekniske anlæg og/eller installationer i forskellige brancher både til lands, til vands og i luften.

Som uddannet maskinmester besidder du mange tekniske discipliner, der gør dig uundværlig i arbejdet med den grønne omstilling.

Hvor kan jeg læse uddannelsen?

Vi udbyder professionsbacheloren til maskinmester i henholdsvis Lyngby, Holbæk, Næstved, Kalundborg og Grønland.

I Lyngby kan du læse hele uddannelsen fra 1. til 9. semester. Vælger du at læse i Grønland, kan du tage 1. til 3. semester, mens resten af uddannelsen forgår i Lyngby eller Kalundborg.

Endelig kan du i Holbæk og Næstved læse uddannelsen fra 1. til 3. semester på det såkaldte Værkstedsskoleforløb.

Vi afholder Åbent Hus i Lyngby to gange om året. Her kan du få en rundvisning på skolen, møde maskinmesterstudernede og høre mere om uddannelsesforløbet som maskinmester. Du kan se næste dato for åbent hus her.

Uddannelsens opbygning

På 1. til 3. semester får du praktisk og teoretisk viden om maskinmesterrelevante håndværk såsom drej, svejs og fræs. I de første ni måneder modtager du undervisning på uddannelsen, og i de efterfølgende ni måneder skal du i værkstedspraktik, hvor du prøver dit nylærte håndværk af hos en given virksomhed. Denne periode fra 1. til 3. semester kaldes også for Værkstedsskoleforløbet.

Som studerende i Lyngby på maskinmesteruddannelsens 1. semester (M1) kan du opleve uger med (værksteds)aftenundervisning (kl. 13.55-19:50) samt værkstedsundervisning flyttet til en anden adresse i Storkøbenhavn. Skulle det blive tilfældet, vil du få oplyst dette ved studiestart.

Fra 4. til 7. semester har du teoretisk undervisning, hvor du blandt andet har fag som Energiforsyning, El-autorisation samt Køle- og indeklimaanlæg. På 8. semester har du, udover den øvrige undervisning, også et valgfag. Læs mere om vores forskellige valgfag i det nedenstående. Endelig skal du på 9. semester i bachelorpraktik i tre måneder, og efterfølgende skal du skrive dit bachelorprojekt.

Når du har afleveret og bestået dit bachelorprojekt, kan du kalde dig selv for færdiguddannet maskinmester.

Uddannelsen er normeret til 270 ECTS-points. 60 ECTS-points svarer svarer til et års arbejde for en fuldtidsstuderende.

Fag på uddannelsen

På Værkstedsskoleforløbet svarende til 1. til 3. semester får du undervisning i sikkerhed og arbejdsmiljø, drej, fræs, svejsning, montage, elteknik, forbrændingsmotorer, materialelære, pneumatik, teknisk dokumentation og køleteknik.

Fra 4. til 8. semester modtager du undervisning i:

  • Elektroteknik
  • Grundlæggende term
  • Studiekompetence og metode
  • Procesanalyse og automation
  • Forbrændingsmotoranlæg
  • Driftsøkonomi
  • El-autorisation
  • Energiforsyningsanlæg
  • Organisation
  • Køle- og indeklimaanlæg
  • Ledelsessystemer
  • Projektledelse og Personaleledelse

Valgfag

Vi tilbyder fire forskellige valgfag, som du skal vælge et af på dit 8. semester. Du kan læse Industry Technology, hvor du får undervisning i Robotteknologi, Avanceret PLC mm. Du kan også læse Technical Facility Management, hvor du lærer om Ventilation, BMS mm. Derudover kan du læse Den grønne energis cyklus, som er et nyt valgfag på MSK, hvor grøn omstilling ses i et holistisk perspektiv. Endelig kan du tage valgfaget Marine Engineering and Management, hvor du får undervisning i Marine Technology, Operational Management mm.

Udlandsophold

På 8. semester af maskinmesteruddannelsen kan du vælge at læse dit valgfag i udlandet. MSK samarbejder med uddannelsesinstitutioner i henholdsvis Sydkorea, Newfoundland, Tasmanien samt Shanghai.

Praktik

Der er to praktikforløb på maskinmesteruddannelsen, og starter du på 1. semester, skal du igennem dem begge.

Det første praktikforløb, Virksomhedspraktik, vedrører kun studerende, som starter på Værkstedsskolen. Denne praktik forløber over ni måneder og er placeret på 2. og 3. semester. Det andet praktikforløb, som alle studerende skal igennem, går under navnet Professionspraktik. Denne praktik forløber over tre måneder og ligger på 9. semester af maskinmesteruddannelsen.

Læs mere om Virksomhedspraktik, Professionspraktik og dine muligheder generelt her:

Studiemiljø

På Maskinmesterskolen København tror vi på, at et rart sted at være også, er et rart sted at lære. Derfor hjælper vi hinanden både menneskeligt og fagligt, når det bliver svært. Det gør sig gældende uanset om du læser maskinmester uddannelsen i Lyngby, Næstved, Holbæk, Kalundborg eller Grønland. Bliv klogere på studiemiljøet i Lyngby her.

Adgangskrav og optagelse

Der er forskellige adgangskrav til maskinmesteruddannelsen, hvilket afhænger af din uddannelsesbaggrund. Har du fx en gymnasial baggrund skal du først starte på Værkstedsskoleforløbet, svarende til 1. semester. Har du derimod en relevant erhvervsuddannelse kombineret med en gymnasial uddannelse á mindst tre års varighed, kan du i udgangspunktet starte direkte på 4. semester af uddannelsen. Bliv klogere på de forskellige veje ind på uddannelsen ved at læse nedenstående.

Har du en relevant erhvervsuddannelse eller erhvervserfaring af minimum to års varighed, og vil du gerne læse til maskinmester, men mangler at opfylde de teoretiske optagelseskrav? Så kan du tage en adgangseksamen på vores adgangskursus. Det tager kun et 1/2 år.

Job og karriere som maskinmester

Uddannelsen til maskinmester åbner op for et hav af karriere- og jobmuligheder i Danmark og i udlandet. Der er generelt meget lav arbejdsløshed blandt maskinmestre, hvis tekniske egenskaber er stærkt efterspurgt i brancher med fokus på grøn omstilling, energioptimering og bæredygtighed. Læs mere om en maskinmesters mange jobmuligheder i det nedenstående.

Du kan samtidig læse om, hvad en maskinmester tjener under og efter uddannelsen.

Videreuddannelser og kurser

Som færdiguddannet maskinmester har du god mulighed for at videreuddanne dig. Du kan både læse en master, diplom eller kandidat uddannelse. MSK udbyder også køle- og varmepumpekurser. Læs mere om mulighederne for efteruddannelse og kurser på MSK nedenfor.

Mød tidligere studerende

Mød Jonas – Københavns lufthavn

Mød Kevin – BWSC / ARC

Mød Morten – NIRAS / Rigshospitalet

Hvad siger virksomhederne?

Novo Nordisk

NovoZymes

National Oilwell Varco – NOV Flexibles

Ofte stillede spørgsmål

Er maskinmester en svær uddannelse?

Maskinmesteruddannelsen er placeret på kvalifikationsniveau 6 ud af 8. Sværhedsgraden er derfor relativ høj, men lever du op til adgangskravene, er du i udgangspunktet kvalificeret til at gennemføre maskinmester uddannelsen.

Har du spørgsmål til, hvor hård uddannelsen er, er du meget velkommen til at tage kontakt til studievejledningen på MSK.

Hvad er den engelske titel på maskinmesteruddannelsen?

Den engelske titel på maskinmesteruddannelsen er: “Bachelor in Technology Management and Marine Engineering”.

Er maskinmester en beskyttet titel?

Ja, maskinmester er en beskyttet titel. Du kan derfor kun kalde dig selv maskinmester, hvis du har færdiggjort maskinmesteruddannelsen.

Hvor lang tid tager det at blive maskinmester?

Det tager mellem 3 og 4,5 år at gennemføre en bachelor til maskinmester. Længden på uddannelsen afhænger af, om du har en gymnasial uddannelse, en erhvervsuddannelse eller begge dele.

I det nedenstående kan du læse mere om optagelse og adgangskrav på maskinmesteruddannelsen. Du kan samtidig se de forskellige indgange til uddannelsen i infografikken på siden.

Er maskinmester en ingeniør?

Nej, maskinmesteren kan ikke sidestilles med ingeniøren. Ingeniøren vil typisk have en mere dybdegående viden om et specifikt fagområde, hvorimod maskinmesteren vil have en overordnet viden om mange forskellige fagområder. Derfor bliver ingeniøren i daglig tale ofte beskrevet som specialisten, hvorimod maskinmesteren omtales som generalisten.

Hvad tjener en maskinmester?

Maskinmestrenes Forening (MMF) har udarbejdet en lønstatistik for år 2023, som beskriver at;

  • En privatansat maskinmester, som arbejder på land, tjener i gennemsnit 65,026,- kroner på tværs af anciennitet og brancher.
  • En offentligt ansat maskinmester, som arbejder på land, tjener i gennemsnit 54,344,- kroner tværs af anciennitet og brancher.
  • En privatansat maskinmester, som arbejder til søs, tjener i genneMsnit 38.138,- kroner (netto) tværs af anciennitet.

Du kan her blive klogere på, hvad en maskinmester tjener både under og efter uddannelsen.

TILMELD DIG TIL ÅBENT HUS
TILMELD DIG TIL ÅBENT HUS

Find mere information om hvordan og hvornår, du kan besøge os.

TILMELD ÅBENT HUS
TILMELD ÅBENT HUS